BRUK HODET, VI HAR BARE EN KLODE!
Enhver festival med respekt for seg selv har en god renovasjonsplan. Stavanger LIVE (forkortet til SL) er intet unntak, og de har fått med seg Natur og Ungdom (forkortet til NU) på laget. NU er en miljøorganisasjon for ungdom, og deltar bl.a. på festivaler landet rundt med kunnskap og erfaring for å gjøre festivalene mer miljøvennlige. Vi har tatt en prat med Alice Botnen Akselsen, som er leder for Rogaland NU og teamleder for renovasjonsarbeidet på SL.
Kan du først fortelle litt om Natur og Ungdom som organisasjon?
-NU er norges største miljøvernorganisasjon for ungdom med over 6500 medlemmer spredt over hele landet. Vi jobber for å forhindre alvorlige klimaendringer, og vi jobber med alt fra flere sykkelveier til bedre internasjonal klimapolitikk. Størstedelen av engasjementet ligger likevel i våre lokallag over hele landet. Der jobber hvert lokallag med lokale miljøsaker i sine byer. I tillegg er vi ute på stand og rundt på skoler for å informere om klimaendringene og hva ungdommer kan gjøre for sin fremtid.
Til tross for at undertegnede selv har jobbet med renovasjon på festivaler tidligere, er det ingen overraskelse at det for mange høres ut som en kjedelig jobb. Så hvorfor gidder du og en haug frivillge å gjøre dette arbeidet?
-Renovasjon er så viktig! Lokallaget jeg tilhører på Haugalandet jobbet for en stund siden sammen med ungdomspartiene om å få tilbake kildesortering på Karmøy. Dette gjorde vi nettopp fordi det å kildesortere er et så viktig klimatiltak som absolutt alle kan klare å gjennomføre. Det samme går for våre festivaler. Foreksempel så sparer vi to kg olje hvis vi sorterer ett kg plast. Så å holde festivalene miljøvennlig er et viktig klimatiltak.
Det er ikke bare du som teamleader som skal jobbe med renovasjon under festivalen. Med deg har du også en god gjeng frivillige. Hvor mye arbeid er/blir det egentlig?
-Nå har jeg 40 frivillige med meg (disse er ikke fra Natur og Ungdom, men frivillige som har meldt seg på selv) og det blir nok mye arbeid utover festivalen. Men jeg tror vi kan få det hyggelig, og alle blir gladere av en ryddig og ren festival!
Jeg har hørt om mange morsomme og noe kleine situasjoner fra folk som har jobbet med søppelsortering på festivaler tidligere. Et rykte vil ha det til at det var folk fra NU som fant et grisehode i søpla etter en metallkonsert på Øyafestivalen for noen år siden. Det kan vel diskuteres om det var mest morsomt eller ekkelt. Har du selv noen morsomme historier eller funfacts?
- Rogaland NU var og ryddet under Høgt og Lågt festivalen i fjor, men ikke noe mer utover det. NU har et samarbeid med Øya og Hovefestivalen der frivillige fra organisasjonen jobber hvert år, men jeg har ikke hatt muligheten til det enda. Så ikke så mange funfacts, men fra Høgt og Lågt festivalen kombinerte vi ryddinga med å markere vindkraftens dag, og delte derfor ut mini-vindmøller til alle deltakerene, inkludert Thomas Dybdahl. Slikt gjør arbeidet enda litt kjekkere!
Får du med deg noen konserter selv om du jobber med renovasjon? I så fall, hvilke(n) gleder du deg mest til?
-Vet du, jeg har faktisk ikke fått sett eller tenkt noe over det. De siste ukene har det vært kun fokus på frivillige og arbeidet rundt dette. Tror nok det blir to veldig travle dager, men siden vi skal rydde mye inne satser jeg på å få med meg litt av hva som skjer på scenen. Har ikke noen favoritter enda, men kanskje jeg får noen etter helga!
Vi håper at Alice og alle de andre renovasjonsfrivillige får en fin helg på Stavanger LIVE! Og når festivalområdet er rent og ryddig, send en liten takk til de frivillige som kombinerer denne festivalen med både renovasjon og musikk.
Bildet er fra Høgt og Lågt, der vi også hadde ansvar for renovasjon. Fotograf er Marta Valentinsen.